7 Reisscams om in 2024 op te letten

Reizen is een opwindend avontuur, maar het is essentieel om op de hoogte te zijn van mogelijke oplichting die je reis in een nachtmerrie kan veranderen. Oplichters worden steeds geavanceerder, waardoor het cruciaal is voor reizigers om waakzaam te blijven. In dit artikel zullen we zeven veelvoorkomende reisscams verkennen waar je op moet letten om een veilige en plezierige reis te garanderen.

1. Valse Accommodatielijsten

Het vinden van de perfecte plek om te verblijven is cruciaal bij het plannen van een reis, maar pas op voor valse accommodatielijsten. Oplichters maken vaak aantrekkelijke lijsten met mooie foto’s en lage prijzen om argeloze reizigers te lokken. Bij aankomst kan echter blijken dat de accommodatie niet bestaat of niet overeenkomt met de beschrijving. Doe altijd onderzoek naar de accommodatie, lees beoordelingen van eerdere gasten en overweeg rechtstreeks te boeken via betrouwbare websites of platforms.

>>Van plan om op reis te gaan? Djoser kan je zelfs helpen bij het plannen van die rondreis Albanië.

2. Luchthaventaxi-oplichting

Na een lange vlucht is het laatste wat je wilt slachtoffer worden van een luchthaventaxi-oplichting. Oneerlijke taxichauffeurs kunnen je te veel in rekening brengen, langere routes nemen om het tarief te verhogen of helemaal weigeren de meter te gebruiken. Om dit te voorkomen, onderzoek je van tevoren de gebruikelijke taxitarieven, gebruik je betrouwbare rit-apps en maak je vooraf afspraken over de ritprijs voordat je in de taxi stapt.

3. Nep-touroperators

Het boeken van een tour is een geweldige manier om een nieuwe bestemming te verkennen, maar wees voorzichtig met nep-touroperators. Deze oplichters adverteren vaak aantrekkelijke tourpakketten tegen ongelooflijk lage prijzen om argeloze reizigers aan te trekken. Na een betaling te hebben gedaan, kunnen ze echter verdwijnen zonder de beloofde diensten te leveren. Om deze oplichting te voorkomen, doe grondig onderzoek naar touroperators, lees beoordelingen en vraag aanbevelingen aan vertrouwde bronnen.

4. ATM-skimming

ATM-skimming is een veelvoorkomende oplichting die kan leiden tot financieel verlies en identiteitsdiefstal. Oplichters installeren apparaten op geldautomaten om je kaartinformatie en pincode vast te leggen, waardoor ze toegang krijgen tot je bankrekening. Om jezelf te beschermen, gebruik geldautomaten die zich bevinden op veilige locaties, bedek het toetsenbord bij het invoeren van je pincode en controleer regelmatig je bankafschriften op ongeautoriseerde transacties.

5. Zakkenrollerij en afleidingstactieken

Zakkenrollerij is een veelvoorkomende misdaad op toeristische bestemmingen, vaak uitgevoerd met afleidingstactieken. Oplichters kunnen naar je toe komen en om aanwijzingen vragen of per ongeluk iets op je morsen om je aandacht af te leiden terwijl een handlanger je spullen steelt. Blijf alert op drukke plaatsen, houd je waardevolle spullen veilig en vermijd contact met vreemden die overdreven vriendelijk of aanhoudend lijken.

6. Valse valuta-uitwisseling

Valuta uitwisselen is een noodzaak bij reizen naar het buitenland, maar wees voorzichtig met valse valuta-uitwisselingsverkopers. Deze individuen kunnen aantrekkelijke wisselkoersen aanbieden, maar je valse valuta geven of je te weinig teruggeven. Om deze oplichting te voorkomen, wissel je valuta in bij gerenommeerde banken of valutawisselkantoren, en controleer je altijd de wisselkoers voordat je de transactie voltooit.

7. Wi-Fi Hotspot Spoofing

Openbare Wi-Fi-netwerken zijn handig, maar kunnen ook een hotspot zijn voor oplichters. Wi-Fi hotspot spoofing houdt in dat criminelen valse netwerken opzetten om de gegevens van gebruikers te onderscheppen en gevoelige informatie te stelen. Om jezelf te beschermen, vermijd je verbinding maken met onbeveiligde Wi-Fi-netwerken, gebruik je een virtueel privénetwerk (VPN) voor extra beveiliging, en onthoud je ervan persoonlijke of financiële informatie in te voeren terwijl je verbonden bent met openbare Wi-Fi.

Reisscams om te vermijden in 2024

Bij het overwegen van internationaal reizen is het essentieel om geïnformeerd en waakzaam te blijven om niet ten prooi te vallen aan reisscams. Door op de hoogte te zijn van deze veelvoorkomende oplichting en proactieve maatregelen te nemen om jezelf te beschermen, kun je een veilige en plezierige reis garanderen. Onthoud om bestemmingen en dienstverleners te onderzoeken, vertrouw op je instincten en geef altijd prioriteit aan je veiligheid. Veilige reizen!