Tips als je met een elektrische auto op vakantie wil

De afgelopen jaren is elektrisch rijden enorm groot geworden. In steeds meer straten zijn elektrische laadpalen te vinden ook steeds meer mensen kiezen voor zo’n laadpaal op de oprit. Het is veel beter voor het milieu dan een benzine auto, en daarbij ook nog eens velen malen goedkoper, zeker bij elektrisch leasen zijn er veel financiële voordelen aan elektrisch rijden. Maar, toch kiezen niet veel mensen er voor om met de elektrische auto op vakantie te gaan. Het vergt namelijk wat extra moeite, maar het betaald zich hartstikke goed terug! Hier vind je een aantal tips. 

Controleer je laadpas

De laadpas die je gebruikt voor je elektrische auto mag dan in Nederland overal werken, helaas geldt dit niet zo wanneer je naar het buitenland gaat. Je kunt in de meeste gevallen een pas voor het land waar je wil laden aanvragen, maar hier gaat wel de nodige tijd overheen. Daarnaast werken verschillende landen in de EU met andere systemen. Zorg dus dat je dit ver voor je vakantie geregeld hebt. 

Apps

Download vooraf een app op je telefoon waarop je de laadpalen in de omgeving kan bekijken als je nog niet zo’n app op je telefoon hebt staan. Het voorkomt namelijk dat je eindeloos rondjes moet rijden om een beschikbare laadpaal te vinden. Bovendien kun je in de meeste gevallen in de app meer informatie lezen over de laadpaal, zoals de hoeveelheid stroom die de paal geeft. 

Aanpassen rijstijl

Om te voorkomen dat je veel laad stops moet maken, kun je het beste je rijstijl aanpassen. Door met het verkeer mee te rijden, een continue snelheid te hanteren en vooral ook niet te hard te rijden bespaar je de auto veel energie. Daarnaast kun je door vooraf je bandenspanning te controleren voorkomen dat daar onnodig voor energie naartoe gaat. Tot slot helpt het om op rustige momenten te rijden. Zo vermijd je files. 

Nieuwe auto komt verder

Een elektrische occasion leasen of kopen scheelt je veel geld, maar voor een vakantie is zo’n auto minder geschikt. De ontwikkelingen van nieuwe auto’s gaan hard en deze kunnen dan over het algemeen ook een stuk langer rijden dan oudere modellen elektrische auto’s. Met een lage actieradius moet je jezelf afvragen hoe comfortabel het is om verre afstanden naar het buitenland af te leggen.