Wijs op reis

We horen het al een lange tijd, we moeten wijs op reis. Maar het wordt nu erg aangedikt en we moeten er nu opeens allemaal extra op letten. Maar is het niet altijd zo geweest dat we wijs op reis moesten. De hele wereld reizen we over, we komen in aanraking met verschillende culturen en andere omgevingen. Dan is het toch logisch dat we overal rekening mee houden en wijs op reis gaan?

Reizen waar vaccinaties voor nodig zijn

Of het nu een meningokokken vaccinatie volwassen is of een prik voor malaria. Voor sommige landen hebben je bepaalde vaccinaties nodig om het land binnen te mogen komen of om veilig op reis te kunnen. En het is eigenlijk meer dan normaal. Vooral omdat je in een andere omgeving terecht komt en je lichaam opeens met andere temperaturen en omstandigheden te maken krijgt. En dan is het natuurlijk ook zo dat je op dat moment er gevoeliger voor bent omdat je lichaam het ook totaal niet kent. En dan is het wel eens goed om je lichaam tegen deze invloeden te beschermen. Want ziek worden op vakantie, daar zit niemand op te wachten natuurlijk. 

Een ander land, een andere cultuur, een andere manier van leven

Wanneer je op vakantie gaat buiten Europa, en soms ook binnen Europa, krijg je te maken met andere culturen. Wanneer je dus een land bezoekt met een totaal andere cultuur dan Nederland, dan is het wel zo netjes om je even te verdiepen in deze cultuur. Want je bent wel te gast in het land en dan wil je je natuurlijk zo netjes mogelijk gedragen. De ene cultuur is de andere cultuur niet en daarom is het goed om rekening te houden met de cultuur. Vooral wanneer je ook bepaalde monumenten gaat bezoeken. Dan is het wel zo netjes om je aan de cultuur van het land te houden omdat je soms onbewust iets aanstootgevends doet waar je je zelf niet van bewust bent. Omdat het in Nederland misschien wel de normaalste zaak van de wereld is, maar in een ander land dat niet is. 

Hierbij moet je vooral ook rekening houden met bijvoorbeeld de kleding die je meeneemt. Het is namelijk zo, of je nu man of vrouw bent, dat in sommige landen kleding dat tot boven de knie komt als aanstootgevend wordt gezien en niet binnen de cultuur past. Dan loop je zelf natuurlijk er niet heel rustig bij wanneer je zo gekleed bent en er pas bij aankomst achter komt dat dit aanstootgevend kan zijn.